Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

...Păşiţi încet... se citeşte...

Paul Aretzu -Muntele Viu (note de drum)

 *

stăm rezemaţi cu coatele de barieră. e cald, e bine. trebuie să ne îngrijim de siguranţa trecerii dincolo. nu se aude şi nu se zăreşte nimic. frica de libertate ne face să trăim. târziu, cel aşteptat trece în viteză. deschizând o iubire mai veche. bariera deja a fost ridicată. ne putem pierde cu totul în orizont. iată, drumul se răsfiră ca mersul peştilor migratori.

 *

un bătrân, vom vedea, citind un scurt poem despre moarte. şoptindu-l cu frică. înţelegând mai mult decât e scris. de fapt, citind un singur cuvânt. repetat. un cuvânt despre frumuseţe. cu pasiunea unui cerşetor. care îşi câştigă astfel existenţa. în timp ce pupila jucăuşă îi este răpită de o certitudine mare. în absenţa adevărului.

 *

erau spini înfloriţi pe deal. din aceia numiţi şi scai măgăreşti. tata ţinea un suflet de copil în braţe. era luminat pe obraz. bunicul legase un snop sub streaşină. sub care tata se ruga. pe jos, lângă el, era o seceră cu zimţii tociţi. bunica şi bunicul, înjugaţi la un car, au urcat pe o corabie fumurie. care deîndată

s-a scufundat în pământ. fără a lăsa nici urmă, nici val.

 *

nemişcarea copistului în faţa pupitrului său. durează de câţiva ani. va veni seara. vor lăcrima ochii obosiţi. scrisul îşi vede de drum, ca un pelerin. tocurile de scris. cernelurile. timpul trece pe alături aplecând vârfurile pomilor, spulberând şirul de furnici cocârjate. literele se odihnesc în rastele. seara, acest pătrat alungit.

 *

cu scrisurile pe ploaie. când vine un mesager. lumina se întretaie. limbaje curgând pe un câmp înalt. nimic nu este mai trist decât agonia mamei. decât neputinţa ei de a reîncepe. lumina se întretaie lăsându-ne muţi. din cotlonul de întuneric, prin cântări. doar câţiva rămaşi până la sfârşit. cu toată oboseala învierii. cu braţe de lăcustă închinându-ne. cu ochi de bufniţă binecuvântând.

 *

prima zi cu zăpadă. călcam pe copaci, pe ziduri. ca să n-o murdăresc. un cetăţean cu părul zbârlit a murit ieri. în acelaşi timp, un copil din clasa întâi recita poezia iarna, privind speriat pe fereastră. azi n-a sunat telefonul. în grădină, nu ştiu cine a adus un om de zăpadă. vrăbiile au ciugulit ciorchinele îngheţat sub streaşină, dintr-o viţă imaginară. nu ştim dacă anul acesta va mai veni moartea.

 *

i se prelinsese un firicel de miere în barbă. ne-am uitat cum sclipea. sfânt venit de pe alte meleaguri. nu-l ştia nimeni. în colbul poienii, un ţigan bătrân se străduie să îndrepte cu ciocanul o sabie. o nuntă de vrăbii înfoiate ne-a evitat în ultima clipă. după ce sfântul a plecat în ale lui, fagurele muşcat într-un colţ a rămas atârnat în aerul dimineţii (mi-am amintit de bătutul alviţei, din copilărie. tata lega de lustră o bucată de alviţă, iar noi săream să o prindem cu gura. nici nu ştiam ce este viaţa).

*

lumina mea tu eşti. o pasăre în mijlocul metalului fierbinte. ningea, de-adevăratelea, cu fulgi şi cu puf de gâscă. erau nămeţii cât casa. când respiram îşi luau zborul. ningea butaforic şi nu se mai vedea calea. am mers, deci, la întâmplare. într-o lume care se ascundea. într-un timp neştiut.

*

vaporul acela era o corabie. alteori, un munte desprins din nori. îl aşteptam cu gleznele împotmolite în ţărm. unele zile erau moarte. concentrate în stea. melcul din somn răsucea fumul timpului. pe când, dincolo, peştii de nisip scânteiau într-o mare din chirpici. câţiva bătrâni îşi vor da duhul pe strada mare. într-o ţară absentă.

*

vai de oraşul fără vulturi. plin de păsăret mărunt. oamenii îşi

scutură buzunarele goale. îşi beau cafelele detaşaţi. citesc rapid

ştirile zilei. sunt chiar fericiţi. avioane patinează pe cerul îngheţat.

păsăretul ţopăie prin piaţa publică, în căutare de firimituri şi

gândaci. oamenii caută şi ei de lucru. o forţă invizibilă întinde

peste tot camere de luat vederi, semne de circulaţie. o doamnă în

doliu trece cu un buchet de flori artificiale în mână. se grăbeşte

către un loc misterios. ca nişte greieri, literele sar din cărţi. vrăbiile

le urmăresc şi ciopârţindu-le bine le înghit. casa a rămas goală, cu

uşile date la perete. nu se ştie dacă trenul care tocmai pleacă există.

târziu a început să ningă cu sare gemă peste oraş. nu e voie să

priveşti înapoi.

*

de data aceasta: războiul de ţesut litere. stam înşiraţi: unii cu braţele desfăcute, alţii cu gâtul aplecat, unii în genunchi, alţii încovrigaţi, alţii cu piciorele depărtate, alţii frânţi de la mijloc, alţii suciţi, alţii căzuţi prin munţi, alţii adormiţi în văzduh. croitorul neştiut ne cosea unii de alţii. ca într-o cămaşă de forţă. o carte ieşea la iveală. pentru cititorii ambliopi. astfel: alfa, un om care se naşte. omega,

un om care înviază.

*

era o maşină foarte complicată. la început toţi am crezut că este un aparat nou de fotografiat sau o lampă magică folosită la naşterile premature. o rază de-a ei chiar mângâia morţii. pe când lumea nu începuse. contemplându-se pe sine. universul era în atelier. încă nu începuse. aspirantul s-a retras, prefăcându-se că citeşte geometrie. atunci raza, singura rază din lumea inexistentă, ţâşnind, s-a arcuit peste puiul de înger pe care îl ţineam în palmă. aceasta este toată minunăţia.

*

un popor alcătuit din şapte litere. dintre care trei sunt vocale. erau acolo piane, viole, un oboi, lire. cred. a venit cineva de pe drum. obosit. avea pâini proaspete şi friptură de miel. am consultat ghidul pentru urcarea pe munte. un popor în mişcare. cu animale, corturi şi idoli. intrând încet în partea întunecoasă a călătoriei. unii îşi înfăţişau copiii. alţii femeile senzuale. erau oameni de litere. etalându-şi cunoştinţele geografice. priveau în zare firele de iarbă, firele de praf. nu trăiau decât pentru a inventa o nouă lume. iar în vârful muntelui, într-un loc plin cu pietre, unde s-au oprit să-şi tragă sufletele, au întâlnit iubirea ieşită din minţi.

*

regele s-a îmbrăcat în haine regale. şi-a ronţăit, în foişor, biscuitul, căruia îi spunea prietenul meu. când cineva este convins de existenţa sa, intră la rege şi i se închină. acesta îl ia de braţ şi îl ridică. el a învăţat foarte mult. a citit toţi filosofii. ştie să se poarte cu supuşii. îi dă şi acestuia un biscuit. apoi îl conduce spre ieşire. de-acum regele are timp şi pentru problemele sale. acuma pot să vină constructorii. să-şi etaleze uneltele. regele pune capcane dibace pentru propoziţii. apoi aşteaptă. el a crezut în Dumnezeu de la începutul începutului.

*

mergea încet, îngândurat, pe un drum, către un clopot uriaş. spunea că cineva era pe moarte. locuitorii se dădeau în lături şi îi făceau câte o plecăciune. datorită timidităţii nu-l luau în cârcă. dar îl iubeau foarte mult. foarte mult. el îşi dădea jos haina şi le-o oferea. îşi scotea bocancii. dădea unuia unul, altuia altul. soarele. ca un putregai aprins, lumina piersicii îndestulaţi, duzii pitici, pădurea de pini, arborii de roşcove. mai mult şchiopăta decât ţopăia. a întrebat unde stă muribundul. iar păstorii locului l-au gonit de teamă să nu le sperie vitele. mergea după hartă. coliba lui rămăsese demult în urmă, dispăruse. nu ştia dacă în faţa lui era o poartă sau o groapă. când a trecut prin ea, ca un ascet, s-a trezit în mijlocul infinitei pustii.

*

acesta pescuia întruna de pe un cal pag. dar nu prindea nimic. pescuia mai mult prin locuri neumblate. prin păduri. prin vârfurile munţilor. prin mărăcinişuri. dar nu prindea nimic. atunci a venit prietenul său cărturarul care i-a adus ultimul său volum. deîndată s-a lăsat de pescuit şi s-a apucat de citit. dar nu înţelegea nimic.

*

pentru că era plictisitor şi irascibil, şi pentru că umbla numai beat, pe singurul poet din lume îl aruncaseră într-un parc. cu o pălărie de paie turtită pe cap, cu vreo câteva cărţi risipite în jur, a adormit pe dată. fiind capabil de ieşirea din minţi a sinelui. ideea de propoziţie nu i-a venit chiar atunci. a lăsat încă pentru mult timp lumea încurcată. ţinând un greier timorat pe limbă. şi, în momentele de trezie, mărindu-şi ochiul. folosind o reţetă de întuneric pentru a trece nevăzut pe lângă domnul însoţitor de animale mici. părea, cu adevărat, un cerşetor. alt cerşetor, aproape identic, tocmai dădea colţul. avea sub braţ o pâine şi cărţile iluzorii ale singurului poet din lume.

*

cel mai bine se înnebuneşte iarna. taxiul opreşte din greşeală în alt loc. poate vei muri în timp ce te bărbiereşti, privindu-te în sticlirea halucinantă. îngheţând pe o bancă de pe care nu se mai ridică nimeni. sau rănindu-te în omul de zăpadă din curtea grădiniţei. şi se înnebuneşte cel mai bine în miezul zilei. umblând după vreascuri în jurul mânăstirii. mai devreme erai puternic, iar acum ai părul nins şi pielea încreţită. acum te aşteaptă o străduţă îngustă în care te poţi scufunda. acum poţi se dispari definitiv.

*

mergeau puţin câte puţin. pe un drum clătinat. printre pietre kilometrice şi mormane de frunze veştede. către vârfurile muntelui. pe margine oameni în cojoace, cu butii pline cu băutură sau cu ulei. jupuind animale vii. întinzând mese. sătui de pâine. mergeau cu prudenţă. aveau în mâini plase din plastic şi boccele mici pe care le ţineau la piept. erau un grup de bătrâni mutaţi de la un azil la altul. un cal pitic trăgea din răsputeri o căruţă plină cu paturi metalice. îşi întindea gâtul, proptindu-şi copitele în pietrele ascuţite. bătrâni sfinţi călcând pe pietre ascuţite. pe calea fără sfârşit.

*

în capătul drumului, muzeul crucilor de lemn. am urcat din greu, ţinându-ne de un car cu mort în el. mort tânăr cu pălărie. cu zâmbetul abia reţinut. lumina cădea din pomii din jur şi din lumânările firave înfipte în pământ. l-am strigat pe fratele meu ascuns în muzeul crucilor de lemn. boii lăcrimau din cauza tăriei luminii. mortul tânăr se transformase în cânticelul psaltului. suind uşor. s-a vorbit mult despre lentile. despre vederea din urmă. sticloasă. vederea cu degetele, prin întuneric, a frumuseţii. nici n-am simţit când ne-au crescut bărbi, ni s-a albit părul, ne-au crescut unghiile, genele. stăm întinşi la umbra crucilor. nu avem voie să fumăm. ca să nu afumăm becurile înstelate.

*

lui Mircea Bârsilă 

bătrân şi desculţ. prin grădina cu zeci de mierle. Dumnezeu nu poate fi departe de aici. la o bătaie de inimă. cânt împreună cu avva printre sturzi şi păuni pictaţi pe ziduri. îngenunchiaţi. prietenul nostru ne întoarce foile cărţilor bisericeşti. şi ne întoarce anii. şi ne face cu suflete de copii. cântăm la poarta raiului nu cântece. bucăţi de abur vopsit. avva îmi arată: cântă aici. aici. se vaietă de dureri de picioare. într-un fir de păr al avvei atârnă un măr pârguit, nu prea mare. prietenul dă foile şi noi cântăm fără oprire. autobuzul de la poartă a plecat de mult. înaintează prin noapte, tras parcă de dârele de lumină ale farurilor. a început să plouă. mânăstirea s-a ascuns în întregime într-un abur vopsit. glasurile noastre se aud de departe. ţinem în braţe sturzi şi păuni luaţi de pe ziduri. pârâul de lângă noi curge fără încetare.

*

reţetă pentru alegerea poemului preferat

                                    lui Ioan Moldovan

 

se ia o carte la întâmplare, din bibliotecă. şi, ce să vezi? gellu naum – poezii. se închid ochii cât de mult se poate. se scutură palmele, ca în şedinţele de magie livrescă. se deschide apoi cartea. trebuie să fii întors cu spatele la ea, să nu vezi. se deschide cu mare emoţie şi cu dragoste de cititor. absolut la întâmplare. când, ce să vezi? po(h)emul meu favorit: scara vieţii, p. 546. se ia o foarfecă de altoit şi se decupează. apoi se lipeşte pe fereastră, cu literele spre interior. toţi cititorii trecători vor spune: ce frumos po(h)em ar fi fost acesta, dacă geamul nu ar fi fost împâclit.

*

eram mereu pe drumuri. nu mai ştiu, ningea sau ploua. sau era caniculă. coboram dintr-un tren. urcam pe vreun munte. sau poate urcam scările blocului. era o lumină împrejur. un cer mic. nu ştiu. un gândac fosforescent. dar eu mergeam prin nămeţi de întuneric. spre nord, spre sud? trebuia să mă întâlnesc. atâta ţin minte.

*

diavolul are ochii de aur. priveşte prin ceaţă. dă târcoale scaunului din grădină. ia un tăciune şi îşi aprinde faţa. arde ca o oglindă. un orb atât de muzical. i-am ascultat scânteierile. i s-a urât cu viaţa. fiindcă moartea pe nimeni nu ocoleşte. diavolul face din orice un spectacol. iar diavolul orice poate, numai cuvinte nu. este lipsit de semantică. are ochii de aur şi triunchiul de funingine. dacă nu mai scrii de douăzeci de ani eşti ca şi mort. diavolul se scaldă în praf şi în pulbere. se pierde în lumină ca pletele unui bătrân.