Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

...Păşiţi încet... se citeşte...

Mircea Ivănescu - Biografie


Mircea Ivănescu (n. 26 martie 1931), scriitor, poet, eseist şi traducător român contemporan considerat a fi unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani şi un pionier al postmodernismului în Europa Centrală şi de Est.

Traducător al unui număr însemnat de romane precum "Ulise" al lui James Joyce, o capodoperă a traducerilor în limba română.

A tradus şi o serie de povestiri, jurnale şi corespondenţa ale lui Franz Kafka.

A tradus masiv din poezia americană, cu care de altfel poeziile sale sunt înrudite. Multiplu premiat pentru poezia şi traducerile sale, Mircea Ivănescu a fost propus în 1999 pentru premiul Nobel pentru literatură de către Asociaţia scriitorilor Profesionişti din România, la solicitarea Comitetului Nobel al Academiei suedeze.

A absolvit în 1954 Facultatea de Filologie (secţia franceză) a Universităţii Bucureşti. A fost, pe rând, redactor la Agerpres, la revista Lumea, la Editura pentru Literatură Universală şi la revista "Transilvania" din Sibiu. De la volumul de debut din 1968 şi până la versurile recente, incluse în selecţia "Din periodice şi inedite", de-a lungul a peste trei decenii, poezia lui Mircea Ivănescu a rămas egală cu ea însăşi, atât în ritmul producerii, cât şi în calitatea ei estetică.

S-a spus despre Mircea Ivănescu că este un poet "care nu încape într-o antologie" (Ion Bogdan Lefter). A scris poeme despre personajul Mopete, numele reprezentând o anagramă a cuvintelor poet şi poem.