Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

...Păşiţi încet... se citeşte...

Mircea Eliade - Noul barbar

 

Toți tacticienii sînt de acord că, într-un viitor război, populația urbană va emigra în mase largi către sate, mai ales în munți. Viziunea aceasta a grupurilor umane părăsind orașele, străbătând disperate cîmpurile, terorizate de gaze, de bacili, de bombe aeriene- ne amintește ceva. Ne amintește invazia barbarilor în Europa. Nu e vorba de asemănarea inevitabilă între toate formele războiului, de pretutindeni și de totdeauna. De când se poartă războiul în meleagurile europene, numai două forme conduc necesar la emigrația populației urbane: invazia barbarilor (printre care, firește, trebuie să socotim și expedițiile punitive ale turcilor) și războiul chimic, războiul aerian, al razelor morții etc.

Asemănarea de structură dintre aceste două momente istorice- atât de deosebite, totuși, sub alte aspecte- este semnificativă. Lupta contra populației civile”, cum se spune în manualele moderne de război, este în același timp lupta contra vieții civile. Adică suspendarea, dacă nu atrofierea funcțiunilor esențiale organismului social: civilitatea, conștiința valorilor, omenia...

Lumea nu se va mai înțelege în planul valorilor supreme, spirituale. Aceste valori spirituale nu mai sunt universale; ele încep să aparțină unei anumite rase, sau unei anumite clase sociale. Adevărul, Frumosul, Binele- și-au pierdut majuscula. Ele au căpătat în schimb carne și sânge. O operă de artă, un adevăr real, un fapt caritabil- nu sunt justificate și valorificate decât în cadrul unei anumite comunități, de sânge sau de legături sociale. Am făcut exact două mii de ani înapoi.”

 

(Mircea Eliade, Noul barbar, din vol. Profetism românesc- România în eternitate)